maar daar moet hij of zij wel wat voor doen!

Gisteren was ik te gast bij een informatieve sessie over de WTP georganiseerd door NNEK. Er waren 130 geïnteresseerden aanwezig, voornamelijk uit de intermediaire wereld. Onder andere Theo Gommers gaf een compact en onderhoudende lezing en ikzelf deed niet veel meer dan zoveel mogelijk mensen spreken.

Wat mij opviel is dat er vrij veel hypotheekadviseurs in de zaal zaten. Mensen met veel kennis over hypotheken, maar gemiddeld weinig kennis over pensioen. Die adviseurs gaven stuk voor stuk aan ongeveer 50% minder inkomsten te hebben in vergelijking met de tijd van lage rentes. Ze gaven ook allemaal aan dat ze best geïnteresseerd zijn in het geven van informatie en advies in het kader van de komende pensioentransitie aan deelnemers van pensioen.

De traditionele pensioenadviseurs die aanwezig waren gaven aan dat zij geen rol zagen in het 1 op 1 adviseren (wel in het informeren) van deelnemers. De belangrijkste redenen daarvoor waren: onze rol is in eerste instantie adviseur van de werkgever te zijn en wij hebben gewoon ook de capaciteit niet om 1 op 1 gesprekken te gaan voeren met deelnemers.

De discussie ging in de zaal even over de wens van veel adviseurs om pensioendeelnemers te adviseren, maar dat het gebrek aan voldoende pensioenkennis toch risico’s met zich meebrengt. Zo moet een adviseur met alleen Wft Vermogen zich niet branden aan het neerzetten van pensioenadvies. Iedere pensioenadviseur weet hoe complex een regeling kan zijn en welke juridische, fiscale en administratieve valkuilen er zijn in pensioenland (los van het feit dat het echt neerzetten van een pensioenregeling helemaal niet mag natuurlijk zonder Wft pensioen). Maar wat een adviseur Vermogen natuurlijk wel mag doen is informeren over een lopende regeling en zo’n adviseur mag ook adviseren en bemiddelen op het gebied van lijfrente en box 3 producten. Een nauwe samenwerking van adviseur Vermogen en de pensioenadvieskantoren is dus voor de hand liggend. Maar ook een nauwe samenwerking van adviseurs Vermogen met de pensioenfondsen ligt voor de hand, want ineens is de wereld van advies rondom pensioen verruimd van de witte en grijze vlekken (zo’n 20% van de regelingen) naar alle mensen met een pensioen. De fondsen moeten immers deelnemers activeren en dat houdt in dat ze geadviseerd moeten worden.

Hier zit dus een grote kans voor de adviseur Vermogen. Maar dan moet deze adviseur wel hard gaan werken aan de gebieden waarop hij of zij nu onvoldoende kennis en ervaring heeft. Dat gaat om kennis en het opdoen van praktijkervaring in het begeleiden van pensioen en pensioenaanvulling. Eerst het ophalen van de kennis rond vermogensproducten en vervolgens een bijspijkercursus pensioen met de nadruk op de WTP is dan wel een basisvereiste.

Weadvizeacademy is momenteel met o.a. het UWV in gesprek voor het organiseren van een cursus Effectief Adviseren en Keuzebegeleiding. Onderdeel van die cursus is een 3 daagse verdieping op Wft Vermogen waarbij de nadruk ligt op de WTP. De cursus start in oktober. Bij voldoende animo gaan wij graag ook adviseurs vermogen meenemen in dat verdiepingsstuk. Ik ben benieuwd of hier animo voor is. Mocht dat zo zijn, dan zou ik zeggen: laat een berichtje achter.