Een nieuwe service
Wat is de beste tijd om een product te lanceren? Dat is soms verdomd moeilijk te bepalen. Als je altijd strak op de nieuwste ontwikkelingen zit, zoals veel ondernemers doen, dan zie je tal van vergezichten voorbij komen en moet je steeds de inschatting maken: ga ik hieraan meedoen of niet?
Bij online advies is die discussie nu zo maar 10 jaar actueel. In een branche die zich kenmerkt door behoudendheid is immers iedere verandering van werken een knoert van een ding. Je kunt je zo maar een generatie vergissen.
Ik ben nu zo’n 10 jaar bezig met advies op afstand. Toen de verzekeraars werden gedwongen om duizenden klanten van tussenpersonen te gaan benaderen voor hersteladvies werd het ondoenlijk om naar de klanten toe te rijden en werd op afstand werken een must.
Die leerschool was positief, mensen waren vrijwel zonder uitzondering bereid om hun financiële zaken op afstand te bespreken met hun adviseurs. Vaak gaven ze het gesprek een hogere waardering dan vroeger. Waarom breekt zo’n ontwikkeling dan niet veel sneller door?
Het antwoord moet zijn: er was geen noodzaak om zaken aan te passen. Alleen noodzaak breekt gewoonte. Het financiële wereldje draaide blijkbaar voldoende door om efficiëntie niet als een prioriteit te zien.
Dat daarmee nieuwe markten niet worden opengebroken is een onzichtbare bijzaak.
Het ontstaan van noodzaak
Maar die noodzaak is nu ineens vol aanwezig, dankzij of beter, gedwongen door, de Coronacrisis.
Nu werken op afstand een norm wordt, is ineens heel intermediair Nederland zich bewust van de mogelijkheden van online advies, geholpen door de klant die geen besmetting in huis wil halen.
En dit gaat niet meer veranderen. Online biedt zoveel voordelen dat het kostentechnisch niet meer haalbaar is om voor de bulk van hypotheek- en financiële planningszaken de auto in te stappen.
De voordelen van online advies
Verandert er daarmee veel? Jazeker, de schaalbaarheid van online is oneindig. Competitie om de klant is niet meer regionaal gebonden, technische vaardigheden die nodig zijn om zaken af te ronden worden net zo belangrijk als de gunfactor, de backoffice wordt een ICT proces.
Een belangrijke eyeopener van deze nieuwe manier van werken zal ook zijn dat concentratie van expertise veel eenvoudiger wordt. Een Wft callcenter met alleen gecertificeerde specialisten op het gebied van lijfrente, hypotheken, beleggingen, pensioencommunicatie zal een interessante speler worden voor de eigenaren van de klantdata. Het outsourcen van de leven- of hypotheekportefeuille, het namens de OAV of ORV verzekeraar service verlenen op de portefeuille of het communiceren van veranderende pensioensituaties. Het is maar een greep uit de werkzaamheden waar geconcentreerd advies een rol kan spelen.
Hierbij zijn proces en de compliancy de sleutel. Een goed call center, getrainde adviseurs, een geoptimaliseerd werkstroom management, goede rapportage naar opdrachtgevers en misschien het belangrijkste; een goed gevoel voor behoud en uitbouw van reputatie.
Bent u voor uw organisatie geïnteresseerd in de mogelijkheden van online advies? U kunt mij altijd bellen voor een kennismaking – Ruud van der Vlies, directeur WeAdvize, tel: 0651157194.
Over Ruud van der Vlies
Ruud van der Vlies (1962) is directeur van WeAdvize. Met ruim 20 jaar ervaring in de financiële dienstverlening heeft Ruud een uitgebreid netwerk opgebouwd. Zo is de visie ontstaan waar WeAdvize op gebaseerd is: Nederland is klaar voor een nieuwe kijk op de financiële toekomst. Lees hier meer over Ruud en WeAdvize.