Een week geleden werd het artikel “ Moderne Opleider Voor Financieel Specialisten “ geplaatst in het kwartaalblad NLWERKT van het UWV over de opleiding tot financieel adviseur: Effectief adviseren. Heel goed voor de WeAdvize Academy, want we kregen veel leuke reacties. Maar bij de gesprekken die ik deze week voerde vroeg men zich steeds wel af wat we nou precies doen. Vandaar deze blog over de opleiding tot financieel adviseur.

Opleiding Effectief Adviseren

De opleiding Effectief Adviseren beoogt de leerlingen niet alleen de wettelijk benodigde certificaten voor financieel adviseren te bezorgen, maar streeft ernaar om de leerlingen ook direct inzetbaar te maken.

Met WFT Basis mag je nog niet zelf adviseren, maar het is wel een vereiste voor de diverse vervolgopleidingen.

De opleiding begint met een paar weken WFT Basis. In deze weken leer je de financiële dienstverlening als sector kennen. Dat is een intensief traject waarbij direct al aan de hand van praktijkvoorbeelden duidelijk wordt dat financieel adviseur worden een hele mooie en bevredigende toekomst kan betekenen. Je ziet gelijk praktijkvoorbeelden van gesprekken zoals die dagelijks door financieel adviseurs worden gevoerd en je wordt door het hele traject van afspraak tot afgehandeld advies geleid. Met WFT Basis mag je nog niet zelf adviseren, maar het is wel een vereiste voor de diverse vervolgopleidingen.

Direct aansluitend gaan we de diepte in met WFT Vermogen. Dit certificaat stelt je in staat om daadwerkelijk te gaan adviseren. Tijdens het opdoen van de benodigde kennis om het papiertje te halen krijg te alle handvatten om vanaf dag 1 na het behalen van het diploma te gaan adviseren.

Als verdiepende opleiding kun je daarna ook nog het certificaat WFT Hypothecair Advies halen, waarbij je ook weer op dag 1 na de beroepskwalificatie hypotheken kunt sluiten.

De arbeidsmarkt voor financieel adviseurs

De arbeidsmarkt voor financieel adviseurs is momenteel prima te noemen. Er is een flinke schaarste aan vooral nieuwe adviseurs. Dit geldt vooral in de intermediaire wereld. Daar is momenteel een proces bezig van het massaal opkopen van assurantieportefeuilles door (internationale) private equity partijen. Deze partijen hebben inmiddels vele portefeuilles opgekocht van kleinere tussenpersonen. Die kantoren zijn dus flink in aantal afgenomen en de financieel adviseurs die vroeger deze kantoren bedienden zijn de adviesmarkt aan het verlaten.

De klanten van deze kantoren zijn er echter nog steeds en het wordt ook de nieuwe eigenaren duidelijk dat deze klanten nog steeds bediend moeten worden om ze niet kwijt te raken of in ieder geval om niet aansprakelijk te kunnen worden gesteld voor het niet voldoen aan de wettelijke zorgplicht. Werk aan de winkel dus.

Het werk is leuk en uitdagend als je houdt van het helpen van mensen en het uitzoeken hoe dat vertaalt in de praktijk.

Hiernaast is er een groeiende groep jongere klanten die zelf het pensioen moeten gaan regelen. Deze groep wil worden aangesproken door leeftijdsgenoten met dezelfde feeling voor beleggen en automatisering. Werk aan de winkel, ook voor jongere adviseurs dus.

En wat te denken van de nieuwe pensioenwet? Er is wetgeving in de maak die het aloude pensioengebouw volledig op losse schroeven zet. Iedereen zal keuzes moeten gaan maken over de financiële toekomst. Werk aan de winkel dus weer. WeAdvize richt zich met de opleidingen dus in een markt met veel toekomstperspectief. Het werk is leuk en uitdagend als je houdt van het helpen van mensen en het uitzoeken hoe dat vertaalt in de praktijk. De dankbaarheid van klanten na het geven van een goed financieel advies is, naast de mogelijkheid om een goed salaris te verdienen, waar je het voor doet.

In september 2021 start de volgende klas bij de WeAdvize Academy en jij kan meedoen! Meer weten? Stuur een mailtje met je vragen naar info@weadvize.nl.